Dissosiyatif amnezi, genellikle travmatik veya stres yaratıcı doğadaki önemli kişisel bilgilerin normal unutkanlıkla açıklanamayacak kadar kapsamlı hatırlanamamasıdır.
Unutulmuş bilgiler genellikle kişinin yaşamındaki stresli ya da travmatik olaylarla ilgilidir.
Hastanın bilgiyi anımsayamaması basit bir unutkanlıkla açıklanamaz ve altta bir beyin bozukluğu bulgusu da yoktur. Bu hastalar, yeni bilgiler öğrenebilirler.
Dissosiyatif amnezi erkeklere göre kadınlarda ve yaşlı erişkinlere göre genç erişkinlerde daha sık ortaya çıktığı tahmin edilir.
Bozukluk genellikle stresli ve travmatik olaylara eşlik ettiği gibi, sıklığı muhtemelen savaş sırasında ve doğal afetlerde artar.
Başlangıç sıklıkla anidir ve hastalar genellikle belleklerini kaybettiklerinin farkındadırlar. Bu hastalar genellikle amnezinin ortaya çıkışından önce ve sonra uyanıktırlar.
Dissosiyatif amnezide, belirtiler genelde birdenbire sonlanır ve az sayıda yinelemelerle birlikte iyileşme tamdır.
Tedavide ilaç ve psikoterapi birlikte kullanılır. İlaç tedavisi, hastaların unuttukları anıları anımsamalarında yardımcı olurken psikoterapide bir kez geri gelen yitirilmiş anıların hastaların bilinçli durumlarıyla hatıralarını birleştirmede yardımcı olur.