Korkulan nesnenin Latince adına fobi kelimesi eklenerek birçok fobi türü tanımlanabilir. İnternette tarattığımızda yüzlerce tanımlanmış fobi türü görebiliriz.
Son zamanlarda CoVID ile beraber, literatürde koronafobi tanımlamasına da raslamıştım. Burda klinik olarak önemli olabilecek ve daha sık olan fobi türlerini tanımlamakla yetineceğim.
Akrofobi : Yükseklik korkusu olarak Türkçeye çevrilebilir.
Agorafobi: Çarşı, pazar anlamına gelen agora ile fobi kelimesinin birleşmesinden oluşmuştur. Açık alan fobisi olarak tanımlansa da özellike panik bozukluğu ile birlikte görülebilen psikolojik bir fenomen olarak klinik bir anlam kazanmıştır.
Ailurofobi: Kedi korkusu. Günümüzde kediler insanlarla yaşamda iç içedir her zaman. O nedenle Kedi korkusu bu anlamda yaşamı, ilişkileri derinden etkileyebilmektedir. Bu tanım kedi tüyüne alerjiden ayrı tutulmalıdır. Ya da bazen temizlik obsesyonları olan kişiler kedi gibi evcil hayvanlardan kirlilik anlamında tiksinebilirler. Kedi korkusu bunlardan ayrılmalıdır.
Anatidaefobi: ördek korkusu olarak bilinir. Özellikle çiftliklerde ya da köylerde yetişen kişiler ile ördekler ile yaşamın ilk dönemlerinde karşılaşma ve saldırılarına uğrama sonrası gelişebilir.
Klastrofobi, Klaustrofobi: Kapalı alan korkusu olarak Türkçeye çevrilebilir. Sık kullanılan ve popüler dile de geçmiş bir tanımlamadır.
Sinofobi: Köpek korkusu.
Mizofobi: Kir vemikrop korkusu
Pirofobi: Yangın korkusu
Zenofobi: Yabancı korkusu
Zoofobi: Hayvan korkusu